#14 Vi blir fler

Fyra procent av svenskarna är veganer, enligt en ny undersökning. Det är en fördubbling på fem år och vi pratar om den positiva utvecklingen. Det blir också ett samtal om djurrätt, rasism och intersektionalitet med nätverket IPOC. Sedan firar vi att Veganprat fyller ett år och besöker Vegofesten.

Play
Länkar
Vegofestens hemsida
Martin Smedjeback föreläser om köttets psykologi (inte från Vegofesten)
Djurens rätts undersökning om att fler blir veganer och vegetarianer
IPOC:s debattartikel på Feministiskt perspektiv

8 reflektioner på #14 Vi blir fler

 1. Linnea

  Hej Veganprat!
  Diskussionen om rasism inom djurrättsrörelsen var en riktig käftsmäll och ögonöppnare för mig personligen. Tack för ett riktigt bra avsnitt!

  Svara
 2. Pingback: Djurrätt, vithetsnorm och rasism | IPOC

 3. Martin Smedjeback

  Hej! Tack för ännu ett riktigt bra avsnitt! Funderade på en sak. Måste det vara dåligt att ta upp djurförtryck i andra länder? Man behöver ju inte göra det på ett rasistiskt sätt men för att visa att djurförtryck förekommer i hela världen och på olika sätt. Kanske det till och med är strategiskt eftersom vi är djurskyddsnationalistiska. Man ”fångar in” människor med ”low-hanging fruits” som börjar bry sig om djur i andra länder. När de väl har gjort detta kan man peka på att vi gör lika hemska saker mot djuren i vårt eget land. Jag är inte ännu övertygad om att det är bra men vill testa tanken med er som gör och lyssnar på denna podd. fred, Martin

  Svara
  1. Maria

   Det här funderar jag också på efter senaste avsnittet. Måste det vara dåligt att stödja kampanjer mot exempelvis tjurfäktning, delfinslakt eller gallbjörnindustrin? Om kampanjen är formulerad på ett sätt som skildrar folket/kulturen som ond är det ju galet, men kampanjer som riktar sig till staten i fråga, som har makt att förhindra djurens lidande? Som vegan är jag kritisk mot såväl svensk mejeriindustri som djurutnyttjande i andra former på andra håll, är det en dålig inställning? Kanske har jag tänkt fel, beroende på hur man ser det. Ofta är ju press utifrån, från omvärlden, något som kan leda till förändring. Press mot dem som styr landet och absolut inte genom att ett visst lands befolkning beskrivs som t ex ’barbarisk’.

   Svara
 4. Christoffer Andersson

  Jag skulle vilja säga ”Jag är kränkt, hoppas du dör, din talanglösa tratt!” för att jag fått vänta en vecka mer än vad jag egentligen skulle ha behövt på ett mail som säger ”Sveriges bästa podcast har nu ett nytt avsnitt ute. SLÄPP ALLT DU HAR FÖR HÄNDERNA OCH LYSSNA NU!!!”

  Men det skriver jag inte, för jag är för exalterad över att det finns ett nytt avsnitt av Sveriges bästa podcast uppe som jag kan lyssna på till min Middag/kvällsmat/nattamat. Gött!

  Svara
 5. jw

  varför är det dåligt att bli jämförd med en apa eller kossa eller annat djur? är inte det diskriminerande mot djuret?

  Svara
 6. Oskar

  Först och främst, tack för ytterligare ett bra avsnitt!
  Jag och en vän satt faktiskt och pratade om det där med könsfördelningen hos veganer/lakto/ovo-vegetarianer för ett tag sedan. Vi är båda aktiva inom djurrättsrörelsen, jag har varit det i några år och min vän 1-2 år. Anledningen att vi pratade om det var för att i gruppen vi är aktiva inom så är alla männen veganer men få av kvinnorna är det.
  Min vän trodde att de kan ha att göra mer att det är lite mer macho att vara vegan än lakto/ovo-vegetarian. Det kan nog mycekt väl vara så det är, ni var ju också lite inne på det spåret.

  Så jag skulle nog tro att undersökningen är ganska så korrekt.

  Svara
 7. Hanna

  Hej, gillar verkligen ert koncept och vad ni tar upp för ämnen, men ni låter inte alltid så taggade när ni pratar, det får en att bli lite okoncentrerad och missar lite vad ni vill få fram.
  Mitt tips är att ni har kul och skrattar lite innan ni spelar in så det hörs till oss lyssnare att ni gillar det ni gör. 🙂

  Kram!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.