#15 Veganprojektet

Vi pratar om Veganprojektet Västerås, en lokal djurrättsgrupp som vi har varit med och bildat. Sedan hyllar vi Unga feminister, F!:s ungdomsförbund, för att de har tagit ställning mot djurindustrin. Vi tar också upp ett mejl och ett röstmeddelande.

Play
Länkar
Pizzeria Amore har brunnit
Gary Francione pratar på en djurrättskonferens i Lund
F! Djurrätt på Facebook
Vitsvit av Athena Farrokhzad
Dorna Behdadi från IPOC skriver om djurskyddsnationalism
Per-Anders Svärd skriver också om djurskyddsnationalism

11 reflektioner på #15 Veganprojektet

 1. Arpo

  Kanske var humoristiskt menat, men måste bara anmärka på uttalandet vid 15:25-16:01… det finns gott om djur som *inte* kan förflytta sig vid utsatt för hot eller rentav angripet (däremot så kan flera av de försvara sig). Havssvampar (Porifera), maneter (vid polypfas), havstulpaner, koraller och musslor (vissa kan förflytta sig)… =P

  Svara
 2. Pingback: Hemligheten bakom den lyckade marknadsföringen av lidande djur | Helen Alfvegren

 3. Daniel Dunér

  Ni diskuterade hur man ska göra när folk ifrågasätter ens veganism. Jag tänkte att jag ville kommentera på det och började formulera min kommentar i huvudet. Varpå ni säger mitt namn och säger precis vad jag tänkte skriva. Väldigt spännande upplevelse!

  Mitt strategi när jag inte vill prata djurrätt är att flytta ämnet från djurrätt till mig och mina känslor kring att ha en diskussion. Ämnesbytet kan gå till ungefär så här:
  1. Se en aning allvarlig, nedstämd eller ömklig ut (beroende på situation/personlighet)
  2. Säg något i stil med:
  – Jag vill inte prata om sånt just nu
  – Jag har inte riktigt lust att prata om det
  – Jag känner mig inte bekväm att ta den diskussionen just nu
  – Jag tycker det är lite jobbigt att prata om det här

  I ett sammanhang där folk respekterar dig som person så funkar det nästan garanterat. Möjligen kan du få en följdfråga om varför det känns jobbigt att prata om, men min erfarenhet är att det är enkelt att byta till ett annat ämne efter det. Dessutom så lär sig folk att du inte alltid vill prata djurrätt och är i framtiden beredda på att du kan stänga ner sådana diskussioner.

  Disclaimer: Om du umgås med skitstövlar som försöker provocera dig så kanske det inte funkar. Men i sådant fall är de just skitstövlar, så ta ingen skit och hitta andra att umgås med.

  Svara
 4. Daniel Dunér

  Angående pruttande så finns det en hel del forskning på det. Här är en sammanfattande artikel från NutritionFacts, med länkar till forskning från bland annat NASA:
  http://nutritionfacts.org/2011/12/05/beans-and-gas-clearing-the-air/

  Det viktigaste är att komma ihåg att pruttande i sig är helt normalt och hälsosamt. I vissa fall kan ökat pruttade tyda på att din mage inte fungerat normalt tidigare.

  Men forskningen tyder också på att bönor kanske inte är så pruttiga som många tror. I en undersökning så fick visserligen 35% av personerna extra pruttar under första veckan, men efter 8 veckor så föll den siffran till 3%.

  Men det finns ändå den där gruppen på 3% vars magar inte verkar anpassar sig. För dem finns flera alternativ, till exempel att experimentera med olika sorters mat. Linser, kikärtor, seitan, tofu och andra behandlade produkter verkar fungera bättre. Det kan också fungera att upprepat skölja bönor och hälla bort kokvattnet, om du kokar egna. I värsta fall så finns det också tillskott som innehåller enzymet alpha-galactosidaseller, som kan hjälpa till att bryta ner sockerarterna i bönorna.

  Forskningen tyder också på att vi borde bajsa jättemycket mer än vad vi gör:
  http://nutritionfacts.org/video/stool-size-matters/

  Svara
  1. Arpo

   JA! Då är jag fullständig normal som bajsar 4-5 ggr/dag. Fast, som det nämns, det skadar inte att kika på det som kommer ut – är det lös avföring/in princip hela matbitar som for ut, då är det inget vidare.
   Fibrer tycker jag orsakar betydande mängder gas – finns ju en lösning på det – ät mindre fiber och-/eller drick mer vätska.

   Svara
   1. Daniel Dunér

    Ja, 4-5 gånger per dag är antagligen väldigt hälsosamt.

    Om du tittar på forskningen jag länkade så verkar fibrer bara ge kortsiktiga problem med mer pruttande. Långsiktigt så anpassar sig kroppen för de flesta. Det är ju just fibrer vi bör äta extra mycket av för att öka vårt bajsflöde utan att gå upp i vikt. Givet det cancerskydd vi verkar få och faktumet att vi redan äter för lite fibrer så är det nog inte en bra idé att minska sitt fiberintag.

    Här är mer forskning om bajsande för den intresserade:
    Om konsistens: http://nutritionfacts.org/video/bristol-stool-scale/
    Om mängd: http://nutritionfacts.org/video/bowels-of-the-earth/

    Svara
 5. Robin

  Jag vill inflika i gas-ämnet.
  * Gaser bildas när magen tycker att maten är svårsmält.
  * Jag har upplevt att det blir lite gasigare när jag kokat bönor själv och skalet är lite småhårt.
  * Det finns andra proteinkällor än bönor. Fakeköttssubstituten borde vara enklare att smälta även fast de är gjorda på bönor.
  * Protein är egentligen ganska överskattat. Om maten består av mycket frukt och grönt (som dessutom är bra för matsmältningen) klarar en sig bra om 10-20% av kosten är protein.
  * ”Antigasmedicin” finns på hälsokosten i form av matsmältningsenzymer. Holistic Cellenzym är veganskt.

  Svara
 6. Karin

  Hej! Tips till henne som inte kan planera och vill ha godsaker till kaffeet på jobbet.
  Hon kan köpa delicato chokladboll och/elller allas singoallas kakor. De är ju helvegetariska finns i alla livsmedelsbutiker. Sen om hon har ett jobb med egen arbetsplats ås kan lägga den i en lådan. Annars är det så små att det lätt får ryms i handväskan eller fickan, så hon kan köpa dem när hon är i affären och sedan lägga i jobb- jackan/byxorna/väskan, så har hon eftermiddagsfika…. (Och ja, jag vet att de innehåller palmolja….me

  Svara
  1. Daniel

   Ooh, det låter som ett roligt ämne! Jag såg en vegan i filmen Transamerica från 2005. Blev peppad först men dom kom inte så mycket längre än att den tackade nej till nå köttsnacks och snodde deras bil. 🙁

   Svara
 7. Elin

  Jag blev mycket pruttigare som vegan, speciellt i början. Men den stora skillnaden är att pruttarna luktar mycket mer nu än innan. Inte kul!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.