Bli vegan

Det verkar kanske överdrivet att sätta ner foten och sluta köpa hem kött, ost och skinnkläder. Veganer får ofta höra att de är extrema. I själva verket bygger veganism på den minst extrema av alla etiska principer: idén att vi bör undvika att skada och döda andra.

Du är förmodligen också vegan, åtminstone känslomässigt. För handen på hjärtat, hur många är oberörda inför en film från ett slakteri? Tyvärr har vi växt upp i ett samhälle som lär oss att utnyttja och döda djur. Så låt oss hjälpas åt att förändra synen på djur. De är inte råvaror, till för oss. De har ett egenvärde.

De senaste åren har utbudet av djurvänliga varor exploderat på butikshyllorna. Det är lättare än någonsin att laga veganska versioner av klassiska maträtter och på nätet finns mängder med recept. En bra start är att söka på din favoriträtt plus ordet vegan i valfri sökmotor.

Vissa är fortfarande övertygade om att vi måste äta kött och dricka mjölk för att få i oss tillräckligt med näring. Det är en myt som är tillbakavisad av bland andra Livsmedelsverket och Amerikanska dietistförbundet.

Veganism är en motståndshandling. Det är ett sätt att säga nej till våld, orättvisor och förtryck. Det är att stå upp för en svag grupp i samhället – djuren. De som inte har en egen röst.

TILLBAKA

lisa_the_vegetarian