#57 Veganprat

Hur når man fram med veganbudskapet? Vi pratar om att prata om veganism med människor som inte är veganer utifrån två nyutkomna böcker om djurrättslig kommunikation. Sedan firar vi att köttkonsumtionen minskar för första gången på många år.

Play
Länkar

Gary Francione och Anna Charltons bok Advocate for Animals
Ett podavsnitt med Gary Francione om prataktivism
Melanie Joys bok Beyond Beliefs
Ett föredrag med Melanie Joy om prataktivism

9 reflektioner på #57 Veganprat

 1. Martin L

  Yaay äntligen ett nytt avsnitt! Har kollat efter ett nytt avsnitt varje dag i en vecka nu typ haha, och det här avsnittet var verkligen riktigt bra. Det är faktiskt exakt det här ämnet som jag är mest intresserad av just nu. Så viktigt ämne som det borde talas mer om!

  Jag tycker det är intressant hur ni gått från hardcore fans av Gary Francione till att nu vara ganska anti honom ibland. Jag brukar hålla med er om allt ni säger, men ert stöd av Francione är nog det jag hållit med om minst genom åren. Jag har personligen aldrig riktigt gillat hans approach och är mycket mer inne på ”fakta ändrar inte människor” och att vara pragmatisk. Kanske för att jag själv såg earthlings innan jag var vegan utan att närma mig veganism det minsta. Jag är inte anti Francione, men jag tror inte hans approach är den mest effektiva. Jag är såklart inte övertygad om att det är så, det är bara vad jag tror. Hursomhelst, jättebra avsnitt! Har insett hur mycket jag tycker om er podd så det enda rätta är att ni blir de första jag stöttar på patreon. Keep rocking!

  P.S. Helvete vad fan var det där för oljud i slutet av avsnittet?? No hate men jag brukar anse mig själv ha en rätt bred musiksmak (som jag vet att kanske de flesta anser sig ha), men jag trodde fan mina hörlurar hade gått sönder eller nåt. Oh well. Bra avsnitt ändå!

  Svara
  1. Veganprat

   Kul att du gillar podden!

   Hehe, det stämmer verkligen att vi har gått från att vara francionister till att bli mer pragmatiska. Men vi tycker fortfarande att hans kritik mot djurröttsrörelsen angående djurskyddsreformer och andra försiktighetsstrategier är relevant. Och, viktigast av allt: Om vi inte hade varit francionister i början hade vi nog aldrig startat podden. Vi behövde hans moraliska indignation för att känna ”ja, vi måste verkligen göra en veganpod”. 🙂

   P.S. Haha! Om du inte vill höra mer oljud rekommenderar vi att du inte lyssnar på The Jesus and Mary Chains fantastiska debutskiva Psychocandy.

   Svara
 2. Helen

  Jag tycker väldigt mycket om boken How to Create a Vegan World. Den tar bland annat upp hur viktigt det är att köttätare, eller människor som fortfarande äter kött som jag kallar dem, också äter vegetariskt och veganskt för som målgrupp är de fler och har de större möjlighet än veganer att påverka utbud och efterfrågan. Så har jag aldrig tänkt på det innan. Många såna bra insikter för den som vill läsa! https://www.adlibris.com/se/bok/how-to-create-a-vegan-world-9781590565704

  Svara
 3. Linnea

  Väldigt roligt avsnitt! Mycket igenkänning på er utvärdering av tipsen, och tanken på hur en nu ska klara av att hålla de här härliga, givande samtalen, samtidigt som författarnas ”gör si, gör så” ekar i huvudet. Lägg sen eventuellt till att en också ska tänka på att representera en organisation.

  Och tack för att ni läst böckerna åt oss som inte gjort det!

  Svara
 4. Erik

  Tack för lyssningsvärt avsnitt! Ser alltid fram mot nästa avsnitt. Kul och givande upplägg med tips vs. tips 🙂
  Var lite svettigt att höra Garys tips. Kände inte igen mig alls i tänket och det skavde en del. Desto mer förlösande att höra Joys approach som ligger helt i linje med hur jag försöker samtala. Skönt att kunna följa någon guru 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.