#40 Djurrättsrörelsen

Demonstrationer, militanta veganer och vegomässor. Vi pratar om djurrättsaktivism förr och nu med Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen. I år har han hållit föredraget ”En resa i djurrättsrörelsen, 70-talet och framåt”. Dessförinnan uppmärksammar vi att Sverige numera kan stoltsera med inte mindre än åtta veganpoddar.

Play
Länkar

14 reflektioner på #40 Djurrättsrörelsen

  1. Veganprat Inläggsförfattare

   Haha. Det ante oss att vi skulle missa en eller flera veganpoddar. De är överallt! Vi ber om ursäkt och kommer givetvis att sträcklyssna på Broccolipodden i midsommar.

   Svara
 1. Anna

  Älskar podden och har lyssnat alla avsnitt. Suuuuperbra! Därför är det lite typiskt att jag lämnar min första kommentar när jag har något att klaga på men så blev det.

  Jag som har varit medlem i Djurens Rätt sedan 90-talet tyckte att det kändes märkligt att vårt arbete liksom inte ens nämndes då det handlade om djurrättsrörelsen historia. Vi är väldigt många som har lagt oändligt många ideella timmar i årtionden för djurrättskämpen så jag undrar om det blev en miss eller om vi inte riktigt räknas? Varför i så fall? Djurens Rätt är också både den största organisationen och den som har funnits längst så i ett avsnitt om just djurrättshistoria borde vi väl i alla fall få komma fram litegrann. Jag undrar om vi hade varit där vi är idag om inte Djurens Rätt hade harvat på sedan 1882.

  Svara
  1. Veganprat Inläggsförfattare

   Tack så mycket!

   Djurens rätt räknas absolut! Och visst nämndes organisationen, exempelvis pratade ju Daniel om att tidningen Djurfront i mitten av 70-talet var ett viktigt startskott för den moderna djurrättsrörelsen. Men visst kunde organisationen ha lyfts fram mer, till exempel är namnbytet från ”Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök” till ”Djurens rätt” i slutet av 90-talet en milstolpe för den svenska djurrättsrörelsen.

   Svara
 2. Simon Rosén

  Mycket bra avsnitt!
  Det känns fint att känna sig del av en rörelse som kämpat länge. Jag är en del av historien.
  Och så Ivans hälsning på slutet var pricken över i.
  Eran podd är fin i allmänhet. Kommer fortsätta följa er.

  Svara
 3. en tanke

  Tänker lite angående er diskussion i början. Håller med i er slutsats i princip. Men tänker att det man kan göra är att ju att bjuda på mat, och andra saker och låta folk testa och prova de produkter som finns. Detta utan att prata djurrätt eller djuretik. Utan att låta mat och olika hel eller halvfabrikat tala för sig självt. Sen kan man prata lite om djurrätt och djuretik i andra situationer, eller inte alls, eller bara övergripande om intresse för djupare diskusioner inte finns. Ofta brukar ju folk ha funderingar och förfrågningar kring ens livstil, då är det enkelt att slänga in lite kommentarer om varför man gör som man gör också även om de inte direkt frågat om det. Sker lite av sig självt imho.

  Tex kunde man sagt ”jag kan koka kaffe åt dig, så slipper du köpa”. Så har man tillfälle att låta dem prova iKaffe eller annat. Sen kanske de inte köper det själva direkt, men om de åtminstone har testat det och vet att det är gott och inget konstigt blir inte steget lika långt om de senare får lite anledningar till varför de kanske borde köpa det istället.

  När mina föräldrar är på besök och sover över så tar de med komjölk, köttpålägg m.m. Men alla måltider bjuder jag på och vi brukar laga ihop, oftast. Då finns det möjlighet att visa på hur god mat det finns och att få dem att testa olika produkter de inte annars skulle våga sig på. Lite som att folk som har visst intresse, men inte riktigt vågar på egen hand, för man är fast i sina mönster, behöver en form av coach som tar dessa steg tillsammans med dem.

  Det skulle ju dock aldrig fungera om det var någon som var anti hela grejen.

  Svara
 4. Första gången lyssnare

  Packade inför flytten från min första egna lägenhet, ska flytta ihop med min pojkvän som lyckligtvis har blivit vegan efter han börjat dejta mig som bara va vegeterian. Vi hade dejtat i 3 månader och han bestämde sig för att vi ska va veganer, inte lönt att va vegeterian när man kan lätt vara vegan. Men nu är hans föreldrar oroliga och tror jag har manipulerat deras son till att äta ohälsosamt och han är orealistisk om detta ”rädda djuren/världen” Men även med bra argument/fakta från hans sida så går det inte att ha ett samtal utan att det blir ganska hett och saker slängs som ”Men du ÄLSKADE att äta kött, du åt mest kött av oss alla” ” är det så farligt med lite mjölk?” ”men ni har ju husdjur” ”att va vegan fungerar inte, jag är idrottslärare”
  vi har varit veganer sedan kasnke mars, så det finns tydligen en chans att vi kommer dö snart. Men jag vill även flika in svartsjuka, mina föreldrar bryr sig inte om att jag är vegan, de tycker att jag är en kompetent person och kommer äta det jag behöver för att må bra. Senså tycker mamma det är spännande med ny mat. När min pojkväns föreldrar hör detta vill de inte lyssna eller bry sig. Jag får en känsla av svartsjuka, att deras son kanske gillar mina föreldrar mer än hans egna.
  Detta blev lite långdraget men alla jag frågat om hjälp har inte kunnat ge någon.

  Svara
 5. zWsXe AccedeToVegan

  Alltså när jag blev Vegan och hadde köpt en ny begad bil sa jag inga veganska produkter i den inget medhjälp till att frakta runt sånt , skjutsar gärna till affären etc men köper ni kött produkter får ni gå eller ta bussen hem ( lol syran börja ljuga vad hon handlat , lättjans last , fick porta henna lol )

  Tipsar om Våra Youtube Streams och Savningar oxå , har inge Program format ännu mest motionera tekniken och spela musik , visa lite varor och matlagning Å pixlade happening s 😉
  AccedeToVegan Vegan Drivers CH00 – CH05
  https://www.youtube.com/channel/UCZCA4JFb6Aev72b_xwvju6w
  https://www.youtube.com/channel/UC-sMRxvJlHi8iRiLA7pDZKQ
  https://www.youtube.com/channel/UCgjDXQA34ffhJiIzOxJ5bTQ
  Vegan hugs

  Svara
 6. Leif

  Veganprat är en av de mest välproducerade poddarna. Bra ljud rakt igenom.

  Bra samtal om etik, vegonyheter, tillbakablickar mm. Och givetvis Vardag med Veganen. 🙂

  Tack för alla intressanta avsnitt.

  Svara
  1. VEGANPRAT

   Haha, kul att höra att vi är efterlängtade och sorry att vi är så sega. Vi borde lyckas få ut ett inom några veckor. Jag (Staffan) är bromsklossen. Sitter och kämpar med en uppsats som snart ska vara inlämnad. Sen så. Då är det poddande som gäller!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.