#4 Husdjur

Vad tycker veganer om husdjur? Är husdjur ”slavar” eller familjemedlemmar? Det är två frågor som kom på mejlen och som vi svarar på efter bästa förmåga. Men vi pratar även om Morden i Midsomer, bökare och en ny lag. Dessutom berättar Jonas Lind hur han blev vegan.

Play
Länkar
Mer om husdjur och mat till husdjur finns här, här och här.

14 reflektioner på #4 Husdjur

 1. Pingback: Vegetariskt är gott! | Helen Alfvegren

 2. Skåne-flickvän

  Sjukt att inte vara beredd och sedan höra en historia om sig själv i podcasten. Min historia om varför jag blev vegan började dock några månader tidigare än Jonas, men överlag så var det som en blixt från klarblå himmel och jag började undra vad jag egentligen höll på med. Hur kan jag äta något bara för att andra gör det, och hur kan jag acceptera att jag inte ens vet var min mat kommer från. Efter det var det bara att stoppa ner fötterna i veganskorna 🙂

  Svara
 3. Andreas

  Katter är naturliga köttätare och ska inte tvingas att äta grönsaker bara för att deras husse eller matte är vegan. Detta om något är väl att tvinga husdjuret till onaturligt beteende. Om man har katt hemma som vegan så ska den äta kött och om man inte är OK med det så ska man inte ha katt.

  Svara
  1. Anders Branderud

   Det finns INGET naturligt med hela domesticeringsprocessen. Och du menar alltså att det är ett bättre val att döda hundratals andra djur för att föda ett djur som man tar hand om som kan leva och må bra på en vegansk diet? Är inte detta tvång – tvinga sin vilja genom att döda hundratals djur/betala någon för att göra detta?? Alla katter kan inte det, men det finns många katter som kan leva ett väldigt hälsosamt liv.

   Jag har samlat resurser här, bl.a. från en vetrinär: http://bloganders.blogspot.no/search?q=vegan+cats

   Svara
 4. Stella

  Tack för ett bra avsnitt.

  Jag har varit demi/lakto-ovovegetarian sedan tidiga tonåren och vegan sedan 2006. Jag har faktiskt aldrig reflekterat över att det här med att skaffa hund skulle innebära ett moraliskt dilemma. Min familj som jag växte upp med hade hund ända tills jag flyttade hemifrån och den andra hunden vi hade var den skönaste varelsen som jag någonsin stött på. Vi bodde på landet och han fick vara ute mycket själv på vår relativt stora gård. I det här fallet så tycker iaf jag att människorasen och hundarna har lika mycket att gagna av en familjerelation/flocktillvaro som det ju faktiskt är. Jag förstår era argument och vet att det finns en hel del olämpliga djurägare där ute. Jag skulle gärna adoptera en vovve men eftersom vi har allergiker i familjen krävs det en renrasig jycke om det över huvud taget ska vara möjligt för oss att ha hund. Jag skulle även kunna tänka mig att hålla ”köttdjur” som en mindre gris eller ett får som husdjur förutsett att man bor på en gård då. Samtliga djur skulle naturligtvis vara veganer. Så tycker jag 🙂 Keep up the good work!

  Svara
 5. Animal

  Öh, så man kan inte skaffa husdjur för att de är beroende av en som matte/husse?
  Varför skaffa barn överhuvudtaget om man resonerar så?
  Lägg ner.

  Svara
  1. Anders Branderud

   Barn uppfostras till att bli självständiga individer.

   Begrunda detta:”Domestic animals are dependent on us for when and whether they eat, whether they have water, where and when they relieve themselves, when they sleep, whether they get any exercise, etc. Unlike human children, who, except in unusual cases, will become independent and functioning members of human society, domestic animals are neither part of the nonhuman world nor fully part of our world. They remain forever in a netherworld of vulnerability, dependent on us for everything that is of relevance to them. We have bred them to be compliant and servile, or to have characteristics that are actually harmful to them but are pleasing to us. We may make them happy in one sense, but the relationship can never be “natural” or “normal.” They do not belong stuck in our world irrespective of how well we treat them.

   This is more or less true of all domesticated nonhumans. They are perpetually dependent on us. We control their lives forever. They truly are “animal slaves.” We may be benevolent “masters,” but we really aren’t anything more than that. And that cannot be right.”
   Och läs denna artikel: http://www.abolitionistapproach.com/animal-rights-and-domesticated-nonhumans/#.UhnB5z_9VyI

   Svara
 6. Upprörd

  Jag blir upprörd av er kommentar ”att katter ska hållas innehållas inlåsta eftersom om dem är ute kan döda andra djur”

  Det måste vara det dummaste jag hört, att ett rovdjur, katten, dödar andra vilda djur är en del av den naturliga biologin. Något som skulle ske med eller utan människan på jorden. Med er argumentation innebär det i förlängningen att alla jordens vilda rovdjur ska låsas in för att skydda bytesdjuren.

  Ett sådant argumentation visar en total okunskap om vår miljö och djurliv.

  Nu tar jag bort er pod från min spellista och kommer avråda andra djurvänner från er pod.

  Svara
  1. Upprörd

   Lyssnade klart avsnitt och hörde att ni menade att det var mer illa att tamkatter släpptes ut och dödade vilda. Tycker ändå resonemanget är snurrigt eftersom det argumenterar mot det ni just sagt om hundar. En inlåst innekatt kan nämligen inte skaffa sin egen mat och blir således helt beroende av sin husse/matte. Även andra naturliga kontakter med andra katter och revirbyggande hindras om katten hålls inlåst och får därför inte leva ut sitt naturliga beteende.

   Svara
   1. Eva

    Hej ”Upprörd”!
    Jag är också vegan och djurvän, som älskar katter och har lyssnat på den här podden. Jag förstår hur du känner och det ÄR en klurig fråga, men jag tänker så här:
    När tex ett lodjur i skogen jagar rådjur så sker det ju på det gamla vanliga, ”naturliga”, evolutionärt utvecklade sättet, som inte människor är inblandade i. Men när tex 40 olika tamkatter i ett villaområde släpps ut och jagar i närområdet så blir det ju inte på samma sätt som det hade blivit i skogen – det blir snedfördelat och katternas revir fungerar inte som i skogen, och antagligen inte deras instinkter heller eftersom vi människor avlat på dem i ca 8000 år (svårt att veta exakt hur länge).
    Därför är det svårt att veta hur man ska göra när det gäller tamkatter, för att deras inverkan på ekosystemet i området kan inte jämställas med exempelvis lodjur i våra skogar. De blir alltså ett ”onaturligt” element i ekosystemet. Men därmed behöver det ju inte heller vara så bra att hålla en katt instängd heller, man får väl ta sig en funderare på det…
    Å andra sidan är de flesta villaområden och liknande mijöer redan väldigt ”förstörda” och påverkade av mänsklig närvaro, byggnader, vägar osv – så då kanske ett gäng katter som jagar fåglar och ekorrar varken gör till eller från, det är svårt att veta.
    MEN, bor du på landet och nära tex ett område där det bor en utrotningshotad småfågel eller ödla, då tycker jag inte du ska låta din katt vandra fritt ute.

    Svara
 7. Anonym

  Jag tycker husdjur är fel dom var aldrig skapta för människans välbefinnande. Har själv haft husdjur men insett det är inte deras naturliga miljö. Dom skall va fria. ♡

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.