#33 Per-Anders Svärd

Alla gillar djurskydd. Politiker, konsumenter, ja, till och med köttbönder. I avhandlingen Problem Animals letar statsvetaren och djurrättsdebattören Per-Anders Svärd efter djurskyddsideologins ursprung. Vi pratar med honom om plågade hästar, mångtydiga lagtexter och abolitionism.

Play
Länkar

Per-Anders Svärds blogg
Avhandlingen Problem Animals finns här

4 reflektioner på #33 Per-Anders Svärd

 1. Pingback: Veganprat #33 | Per-Anders Svärd

 2. Martin Smedjeback

  Jättespännande att lära sig om djurskyddshistorik. Det borde ju ingå i ämnet historia i skolan. Kanske i en vegansk framtid! Spännande att det få veta att det fanns en klass-aspekt av den första djurskyddslagen. /Martin

  Svara
 3. Pelle Strindlund

  Hade sett fram emot att höra den här intervjun — och blev inte besviken! Vad mycket intressant i den! Tack Per-Anders för din djurrättsforskargärning!

  Svara
 4. Simon Rosén

  Bra intervju!
  Jag tror jag börjar bli abolitionist.
  Ni nämner ju de veganer och delar av djurrättsrörelsen som ser djurskydd som vägen att gå framåt, och att deras argument är att om man jobbar till exempel med att skärpa djurskyddslagarna eller få folk att börja äta lite mer vegetariskt, så kommer det leda till att fler blir veganer.
  Jag tror att vi som abolitionister kan använda samma argument, fast lite tvärtom. Om vi jobbar hårt för att folk ska bli djurrättsmedvetna och bli veganer, så kommer det också i sin tur leda till att djurskyddslagarna skärps. När väl många har blivit veganer så kommer politikerna känna stöd för att införa mycket radikalare djurskyddslagar. Det kan ju också vara så att specisister såsom djurindustrin till och med börjar kräva starkare djurskyddslagar, för att motverka att alla blir veganer. Det kan ju vara en trevlig bieffekt, samtidigt som vi fortsätter med att alla ska bli veganer.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.