#27 Från grisbonde till vegan

Gustaf Söderfeldt och Caroline Walberg hade en ekologisk grisgård men fick svårare och svårare att försvara sin verksamhet. I dag är de veganer och tar avstånd från att utnyttja djur. Vi träffade paret och pratade om slakt, skuldkänslor och myten om det fina köttet.

Play
Länkar

Gustaf och Caroline blir intervjuade i Metro (26 juni)
Gammal artikel i Nerikes allehanda om Lokala affären
Bilder på Gustaf och Caroline i nya växthuset
Dokumentären Peacable kingdom handlar om två amerikanska köttbönder som blir veganer
Organisationen Farm Kind hjälper bönder att ställa om

53 reflektioner på #27 Från grisbonde till vegan

 1. Ramin

  Herregud vad bra det här var! Vilken enorm potential detta måste ha. De kommer kunna nå ut till så många och slå hål på så många myter och folk kommer att lyssna. En djurrättslig guldgruva! <3

  Svara
 2. Ylva Dahné

  Vilken fantastisk intervju!
  Dessa två personer borde nyttjas mer av djurrättsrörelsen!
  Skicka ut dem för att hålla föredrag i skolor, hos politiker osv!

  Svara
 3. Itzi

  Fantastisk intervju! Förhoppningen är att jag ska få mina mindre insatta vänner att lyssna på den, men det blir ju svårt då myten om det så kallade ”goda köttet” sitter så djupt rotat i många. Det skulle liksom inte bara bli en tankeställare – utan en tankeTILLställare, som många nog har svårt att hantera.

  Svara
 4. Kaarina

  Gustaf sade det just hur det är: ”Alla vet at det är fel, de bara inte vill tänka pa det.”

  Svara
 5. Mart

  Trevande start.
  Olyckligt att Carolines vegetariska livsstil kom upp direkt. Reportaget tappade styrka i och med det. Deras omvändning hade fått ett än högre värde om hon inte haft den inriktningen från start. Men ett mycket värdefullt reportage.
  Hoppas det kan hjälpa många att tänka om…!

  Svara
 6. Dorte Schumann

  Delt med den største respekt og glæde, til Danmark. Jeg takker for en virkelig værdifuld og ærlig reportage.
  Jeg nejer og bukker i dybteste respekt.
  Al lykke til Gustaf og Caroline i fremtiden <3

  Svara
 7. Angelo Tapia

  Bra jobbat och en fantastisk intervju. Jag hoppas att de är öppna för att föreläsa och synas mer i djurrättsrörelsen. 🙂

  Svara
 8. Joel Andersson

  Bästa avsnittet hittills! Detta borde sändas i radio på bästa sändningstid! 🙂

  Svara
 9. catherine nilsson

  om du nu tyckte att det var så illa, varför sålde du till andra bönder i det sista när ni bestämt er att avsluta?

  Svara
 10. Eva-Lena Vallentin

  Fantastiskt bra intervju, tack allihop. Har delat i flera grupper på Facebook. 🙂

  Svara
 11. Anonym

  Tack, äntligen fick jag kunskap för att kunna argumentera. Stor eloge till dessa bönder…

  Svara
 12. morot

  Tack till Gustaf och Caroline, och Staffan och Sara, för en så bra intervju och diskussion. Jag hoppas och tror fler kommer inspireras av Gustaf och Caroline och känna mod och möjlighet att ta vegosteget.

  Svara
 13. Martin Smedjeback

  Det var fantastiskt att sitta och lyssna på denna utmärkta intervju när jag satt på tunnelbana i Berlin imorse på väg till en djurrättsutbildning. Hoppas också att många lyssnar på denna gripande omvändelse. allt gott, Martin

  Svara
 14. Alfred

  Hade varit intressant att höra mer om miljö & konstgödsling i detta sammanhang! Tillgång till bajs från djur trodde jag var nödvändigt för att upprätthålla någon slags effektiv ”ekologisk odling”, men det finns kanske vettiga alternativ för småodlaren?

  Svara
  1. Sara

   Hej! Valet står inte mellan djurgödsel och konstgödsel. Kolla upp ”gröngödsling”
   För att utveckla: när man gödslar menar man att man tillför näringsämnena fosfor, kalium och fixerat kväve. Dessa finns i djurens bajs, om, och endast om, de funnits i djurens mat. Dock kommer det alltid ut mindre än man stoppar in. Det är alltså inte djuren som ”tillverkar” något.
   Näringen i bajset kan komma från konstgödsel, ELLER kvävefixerande växter. Det är på dessa sätt som näringen bildas. Exempel på kvävefixerande växter är klöver och baljväxter. Det är inte nödvändigt att låta grödorna gå omvägen via en ko för att ”komma åt” näringen. Tvärtom är djuren aldrig nettoproducenter av dessa näringsämnen. Så länge vi odlar mat åt djuren är de konsumenter av gödsel, inte producenter. Kött‐ och mjölkindustrin är pådrivande när det gäller konstgödsel. http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.388614/kvavebaserat-konstgodsel-dyr-affar-for-samhallet

   Svara
 15. Kicki

  Föreläs i skolor och politiska sammanhang! Fantastisk omvändning! Hoppas alla slutar äta kött och att alla bönder börjar odla mat (grönsaker) istället för att styckmörda och sälja likdelar! Tack för att ni står för att djuren lider och går emot köttböndernas lögner! Stå på er! Ni banar väg för en bättre värld!

  Svara
 16. Fredrik

  Det låter ju tyvärr inte som att de mår så bra. Får känslan av att de var lättpåverkade och mådde psykiskt dåligt.. lätt att tolka det som bakgrund till valet av extrem livsstil.

  Svara
 17. Marie

  Hatten av för dessa båda fantastiska människor som verkligen lyssnar på vad hjärtat säger; att det är fel att döda djur, att förvara dem på ett sätt som de INTE mår bra av!
  Håller med om att de borde föreläsa om sina upplevelser, sina tankar och åsikter i detta!
  Heja Gustaf och Caroline, ni är ju underbara!! Ni ger hopp!

  Svara
 18. Odal

  Hej!

  Har varit vegan i snart 20 år, och bor på landet. Känner inte igen mig i att bli dömd av mina grannar och vänner, trots att de flesta av grannarna är köttätare eller ”bara” vegetarianer. Tvärtom diskuteras frågan med en ”högt i taket”-känsla. Trist att de blev så dömda. Hoppas det vänder!

  Håller med dem om en del saker, men inte om allt. Halvöppna landskap är viktiga för den biologiska mångfalden och hör precis som ”tätare” gammelskogar till naturlandskapet. Vilda betande däggdjur fyller en viktig funktion. Vore bra för mångfalden om vi återplanterade stora vilda däggdjur som vi tidigare utrotat i Sverige.

  Konstgödsel är en styggelse. Från den kortsiktiga brytningen av ämnena, till fabrikerna, transporten och sedan effekterna på jorden och mångfalden. Konstgödsel dödar många djur genom sina effekter på mark och vatten, och andra effekter.

  Tips till veganodlare:

  *Använd kompost (hushålls- och trädgårdskompost). Går att göra i relativt stor skala för jordförbättring.
  *Använd aska från lövträd (men i rätt doser!). Går att använda i liten och stor skala.
  *Använd eget urin och fekalier (dock: se till att inte sprida gifter och hormoner typ p-piller, i era odlingar och kompostera skiten rätt och nog länge!) . Går att använda i liten skala.
  *Använd gräsklipp och annan typ av täckmaterial. Går att använda i liten och stor skala.
  *Det finns många arter som kan berika/gödsla jorden, odla därför sådana växter tillsammans med övriga arter på ett dynamiskt vis. Går att göra i liten och stor skala.
  *Odla gröngödsling. Går att göra i liten och stor skala.
  *Monokulturer mindre artrika och mer känsliga för störningar, därför rekommenderar jag att odla växter i blandkulturer. Går att göra i liten och stor skala
  *Odla perenna köksväxter och ettåriga. Täckodling eller marktäckande växter är bättre för klimatet också! Går att göra i liten och stor skala.
  *Ta egna frön. De flesta frön är framtagna genom odling där djur nyttjas.
  Det bästa är att skapa perenna trädgårdar och att samla vilda bär, örter, grönsaker, svamp osv. Då slipper man köpa frön och den arbetsintensiva processen med ettåriga arter. Dock perennodling kan med fördel kompletteras med ettåriga arter i vårt kalla klimat!

  Svara
 19. Micke

  Bland det dummaste jag har hör, ingen av dessa 2 har någon gång haft djur tidigare kalla sig bonde efter nåt år. Uruselt repotage

  Svara
  1. Carina

   Det är antagligen just för att de inte var indoktrinerade sedan ung ålder som de kunde se det sjuka beteendet lite tydligare.

   Svara
 20. Åmmelången

  Det är uttryck som att det skulle vara ett ”sjukt beteende” att föda upp djur för att få kött/mat, som gör att tidigare ”vänner” vänder ryggen. Bara för att man blir vegan, så behöver man inte försöka förändra alla i sin väg, genom grova kränkningar… För DET är vad definitionen av ”sjukt beteende” är!

  Svara
 21. Lynx Lynx

  Har ni varit inne på ett sjukhus? Har ni sett vilket lidande det finns på salarna? Man kan ju tro att det skulle vara glädjefullt men det är det inte. Så många sjukdomar människan har, det är ju en styggelse. Och har ni hört ropen och kvidanden från de dödssjuka människorna som har så ont innan de får gå vidare? Det enda vi erbjuder dem är ju smärtstillande, men det hjälper inte alltid…

  Jag gillar aldrig extremism, inte i någon form. Håller med Fredrik, det här låter som två ångestfyllda människor som mår riktigt dåligt. Om ni låter dem gå ut i skolor och föreläsa så blir det bara en större polarisering mellan människor. Inte blanda människor och djur? Vad är detta? Hur länge har vi människor haft hundar och katter som sällskapsdjur?

  Svara
 22. Carina

  Född själv på landet och tyckte väldigt illa om att vi skickade djur till slakt, de var ju mina vänner. Men det blir väldigt tomt och tråkigt på landsbygden utan djur! Det värsta man kan göra mot djur är väl att inte låta dem födas och finnas? Griskött slutade jag äta för över 20 år sen när jag blev allergisk mot det.

  Svara
 23. Ida

  Fantastiskt bra och inspirerande avsnitt. Dom satte ord på många av mina funderingar och tankar. Önskar att alla kunde tänka längre än näsan räcker, för en hållbar framtid.

  Svara
 24. Zoe

  Intressant intervju.

  Kudos till dessa två som går ut och är öppna med något så personligt och känsligt, ur deras egna liv. Tack!

  Alla människor är individer. Även en vegan har brister och fel.

  Svara
 25. Pingback: Fristeder for dyr – En voksende trend – Norsk vegansamfunn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.