Programförklaring

Veganism uppfattas fortfarande som något extremt. Många tycker att veganer är ”konstiga” eller världsfrånvända. I bästa fall tänker köttätare att veganer väljer bort något som ingen normal människa kan förväntas välja bort.

I framtiden hoppas vi att veganism är helt okontroversiellt, en etisk klyscha. Ungefär som när någon idag säger att alla människor har lika värde eller att kvinnor ska få vara med och bestämma i samhället. Om någon i framtiden säger att det är fel att skada och döda andra djur bara för att vi vill äta deras kroppsdelar och dricka deras kroppsvätskor, ja, då kommer vi att tycka att personen är lite märklig eftersom hen säger självklarheter.

En vanlig invändning är att ingen ska lägga sig i vad någon annan äter. Men valet mellan att äta köttbullar eller kikärtor är inte som valet mellan att lyssna på hiphop eller indiepop. Om vi väljer att äta köttbullar är det någon som drabbas. Det finns ett offer. I det här fallet en ko eller en gris som har lidit och dött för att vi ska få äta den där köttbullen. Det går inte att bortse ifrån.

För att fler ska bli veganer måste fler förespråka veganism. Inom djurrättsrörelsen börjar fler och fler prata mer och mer om veganism. Vi vill gärna vara med och bidra till den utvecklingen.

Alla kan bli veganer. Alla borde bli veganer. Det är inte svårt. Det är lätt.

TILLBAKA