#54 Antropocentrism

Människan är ett av alla djur enligt evolutionsteorin men ändå tycker de flesta att människan är nummer ett. Vi pratar om antropocentrism, tanken att människan är alltings centrum, med etologen Lena Lindström från idéinstitutet Vethos.

Play
Länkar

Institutet Vethos

12 reflektioner på #54 Antropocentrism

 1. Linnea

  Oerhört intressant intervju! Er podd är alltid bäst på att ge aha-upplevelser och knuffa ut mig ur det antropocentristiska (?) tankesätt jag lätt glider in i. Bonus att den är så välproducerad och underhållande. <3

  Svara
  1. Veganprat

   Tack så mycket! Och vi instämmer, intervjun med Lena var verkligen oerhört intressant. Vi lärde oss mycket.

   Haha, det heter antropocentriska, inte antropocentristiska som jag (Staffan) råkade säga några gånger under intervjun… Alla dessa begrepp!

   Svara
 2. Simon

  Hej! Jag tyckte också att denna intervju var oerhört tankeväckande! Jag undrar om ni har några tips på bra böcker som behandlar det här ämnet? Vill gärna lära mig mer.

  Tack för en bra podd!

  Svara
  1. Veganprat

   Hej och tack!

   Vilket ämne tänker du på? Antropocentrism, evolutionsteorin eller etologi, alltså djurs beteende. Angående etologi så har jag hört att Wild Justice: The Moral Lives of Animals av Marc Bekoff och Jessica Pierce är väldigt bra. Den finns på Adlibris. /Staffan

   Svara
 3. Simon

  Tack Staffan, jo jag var väldigt otydlig där. Ber om ursäkt. Tänkte främst på antropocentrism, men ska spana in ditt tips.

  Svara
  1. Veganprat

   Hm, de flesta böcker om djurrätt berör ju antropocentrism på något sätt. Men vissa böcker går in djupare på ämnet, till exempel Skönheter och odjur av Lisa Gålmark, Total Liberation av Steve Best (väldigt dyr) och Animal Liberation and Atheism av Kim Socha (har inte läst).

   Svara
 4. Pingback: Hänt i veckan - Helen Alfvegren

 5. Martin B

  Galet bra avsnitt! Alla är ju bra men detta gav en aha-upplevelse. Förmänskligande av djur har fått en helt annan betydelse 🙂

  Tack!

  Svara
 6. Martin

  Jättebra avsnitt! Superlärorikt.

  Nu har jag då lyssnat igenom alla avsnitt. Vad händer nu? Finns det ett liv efter veganprat? Oh well… Vill tacka så mycket för allt. Jag har lärt mig så mycket mer om veganism, vilket jag är otroligt tacksam för.

  Det här är en extremt viktig podd, och ni gör ett jättebra jobb. Tack.

  Svara
 7. Maria

  Wow! Det här var så galet intressant, jag ville inte att avsnittet skulle ta slut. Ser fram emot att lyssna på resten av era avsnitt och läsa mer av Lena och Vethos. Stor tack!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.