#54 Antropocentrism

Människan är ett av alla djur enligt evolutionsteorin men ändå tycker de flesta att människan är nummer ett. Vi pratar om antropocentrism, tanken att människan är alltings centrum, med etologen Lena Lindström från idéinstitutet Vethos.

Play
Länkar

Institutet Vethos

8 reflektioner på #54 Antropocentrism

 1. Linnea

  Oerhört intressant intervju! Er podd är alltid bäst på att ge aha-upplevelser och knuffa ut mig ur det antropocentristiska (?) tankesätt jag lätt glider in i. Bonus att den är så välproducerad och underhållande. <3

  Svara
  1. Veganprat

   Tack så mycket! Och vi instämmer, intervjun med Lena var verkligen oerhört intressant. Vi lärde oss mycket.

   Haha, det heter antropocentriska, inte antropocentristiska som jag (Staffan) råkade säga några gånger under intervjun… Alla dessa begrepp!

   Svara
 2. Simon

  Hej! Jag tyckte också att denna intervju var oerhört tankeväckande! Jag undrar om ni har några tips på bra böcker som behandlar det här ämnet? Vill gärna lära mig mer.

  Tack för en bra podd!

  Svara
  1. Veganprat

   Hej och tack!

   Vilket ämne tänker du på? Antropocentrism, evolutionsteorin eller etologi, alltså djurs beteende. Angående etologi så har jag hört att Wild Justice: The Moral Lives of Animals av Marc Bekoff och Jessica Pierce är väldigt bra. Den finns på Adlibris. /Staffan

   Svara
 3. Simon

  Tack Staffan, jo jag var väldigt otydlig där. Ber om ursäkt. Tänkte främst på antropocentrism, men ska spana in ditt tips.

  Svara
  1. Veganprat

   Hm, de flesta böcker om djurrätt berör ju antropocentrism på något sätt. Men vissa böcker går in djupare på ämnet, till exempel Skönheter och odjur av Lisa Gålmark, Total Liberation av Steve Best (väldigt dyr) och Animal Liberation and Atheism av Kim Socha (har inte läst).

   Svara
 4. Pingback: Hänt i veckan - Helen Alfvegren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.