#5 Moralisk schizofreni

Vi klappar hundar och äter grisar. Veganprat tittar närmare på vår dubbelmoral inför djur. Lider vi till och med av moralisk schizofreni? Det tycker juristen och djurrättsförespråkaren Gary Francione. Det blir också prat om odlat kött, dumpstrare och Way Out West. Men framförallt så spelar vi upp ett röstmeddelande.

Play
Länkar
Aftonbladet rapporterar om odlat kött
Gary Franciones hemsida
Bloggen Vardagsveganen

11 reflektioner på #5 Moralisk schizofreni

 1. Maria

  Bästa avsnittet hittills! Igenkänningsfaktorn är total ang. moralisk schizofreni. Blir peppad av eran pod, keep it up! Tyvärr faller jag in i bekvämlighet i bland och då är det så peppande att höra sådant här, och komma ihåg varför man är vegan, då blir jag stolt o arg och motiverad. Puss

  Svara
 2. Sofia

  Himla bra pod! Jag har börjat ta mina första stapplande steg mot att bli vegan och er pod gör mig ännu mer inspirerad. Ser fram emot nästa avsnitt 🙂

  Svara
 3. Louise

  Francione, dryg? Nej, vet du vad! Han verkar vara den enda som vågar stå för det han säger. I en tidsålder där alla ska vara så diplomatiska gentemot alla sorters åsikter för att undvika att förolämpa någon är Francione ett uppfriskande undantag 🙂

  Svara
 4. Fredrik

  Gillar verkligen er podcast!
  Något jag skulle vilja att ni tog upp i en podcast är maträtter/recept för oss som vill äta veganskt men är helt lost i köket.

  Svara
 5. DR Bob

  Riktigt härligt avsnitt! Kul att ni tar upp lite klurigare frågor. Den med dumpstrare som äter kött endast när de hittar det är spännande!
  Hejja er!

  Svara
 6. Andrea

  Kul att ni tar upp diskussionen om dumpstrad icke-vegansk mat. Jag gick nyligen över från att vara strikt vegan till att även äta dumpstrade lakto-ovo-produkter eftersom jag kände inte att jag hade några bra argument för att låta bli, men jag kallar mig fortfarande vegan. Jag tänker dock att detta inte är något som en behöver vara så öppen med för folk som kan riskera att missuppfatta, för att undvika att orsaka förvirring kring vad veganer äter/inte äter. Av miljöskäl så anser jag att det bästa är att konsumera så lite som möjligt, och där jag bor går det att dumpstra så pass mycket att jag kan minska mina matinköp avsevärt. Jag tycker också att det är värt att tänka på att all produktion innebär att djur skadas mer eller mindre, även produktion av veganmat. Grönsaksodling är som jag har förstått det till exempel i stort sett aldrig vegansk pga gödselanvändning. All mänsklig produktion bidrar ju också till att förstöra naturliga habitat där vilda djur lever. Bland annat därför måste vi minska vår produktion till ett minimum, och i dagsläget tycker jag att dumpstring är en viktig del i det, dels för att dumpstrare inte behöver köpa lika mycket mat, men också som politisk handling i protest mot slöseriet. I ett idealt samhälle skulle dumpstring så klart inte behövas, men tyvärr är vi inte där än.

  Svara
 7. Alexandra

  Tack att ni spelade upp mitt röstmeddelande! :))) Jag tyckte aldrig att min rysk svenska med tråkigt röst ska passa en trevlig podcast))) Och tack för tipp om vardagsveganen.blogspot, verkligen smart.
  Tyvärr är mitt blog bara rysk, zerowastevegan.blogspot…

  Svara
 8. Pingback: Jag önskar att jag hittat sånt här när jag var ung | Absolut ointressant

 9. Joel

  Skulle inte kunna äta ägg pga, jag tänker att det är ett foster, skulle jag äta en gravid kvinnas moderskaka? N e j. Det är en outvecklad kyckling, det är ett outvecklat liv i ägget så nej, jag skulle aldrig äta ägg även fast man dumpstrar. Inte mjölk heller, tanken att det har legat inne i en kropp bland kroppsvätskor och massa konstigheter och sedan typ pumpar ur det? Usch! Får bara känslan att mjölken har kommit till genom att mata en kossa, kossan spyr upp det och sväljer osv och sen ska man dricka det? Nej nej nej

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.