#47 Veganer i populärkulturen

Veganer är sällan några trevliga eller vettiga figurer i filmer, tv-serier och böcker. Vi pratar om tre vanliga veganstereotyper i populärkulturen och funderar över hur de påverkar veganer. Lyckligtvis har vi även stött på softa fiktiva veganer. Vi uppmärksammar också att djurrättsfilosofen Tom Regan har avlidit.

Play
Länkar

Tom Regan föreläser och håller brandtal
Film från Tomma burars senaste fritagning
South Park-avsnitten vi pratar om går att se här, här och här
Boken Vegetarianen
IMDB-länkar till Wanderlust, Scott Pilgrum vs The World, Fröken Sverige, Year Of The Dog, Tomten är far till alla barnen, Easy, Bold Native, Hitta Nemo och Bilbo

10 reflektioner på #47 Veganer i populärkulturen

 1. Patrik

  Kul ide. Tycker själv om både boken och filmen K-pax där huvudpersonen är vegan och framställs i väldigt positiv dager.

  Svara
 2. Martin Smedjeback

  Jättebra avsnitt! Ni har naturligtvis rätt i att motståndare av veganismen gör stereotyper av oss för att kunna fortsätta produktion och konsumtion av kött. Men kan det också vara så att veganer när rörelsen är ny eller omogen är mer stereotypa? Att när veganen känner hopplöshet, att ingen lyssnar och känner sig väldigt liten så kanske vi t.ex. är mer självrättfärdiga och dryga? Och när rörelsen har medvind och att vi blir fler och fler så kanske vi chillar lite mer och är blir mer empatiska mot köttätarna och därmed så förändras också stereotyperna de andra har av oss?

  Svara
  1. Veganprat Inläggsförfattare

   Intressant! Men jag undrar om det stämmer. Om man jämför med den feministiska och den antirasistiska rörelsen så har de knappast blivit mer empatiska trots att de har haft stora framgångar. Just nu är det ju nästan en folksport att prata om vita kränkta män och lågutbildade sd-väljare. Tänker också att det finns självrättfärdighet i alla politiska rörelser och att djurrättsrörelsen inte är unik på den punkten. Men av någon anledning är just stereotypen ”den självrättfärdiga veganen” väldigt levande. Tror att det hänger ihop med att människor i allmänhet värderar djur så lågt och att veganism uppfattas som att göra någonting mer än vad som kan förväntas av människor. /Staffan

   Svara
  2. Anonym

   Instämmer helt. Människan är ett flockDjur och vill känna trygghet, bekräftelse och tillhörighet.
   Är själv Icke köttätare sedan 1986 och abolitionistisk vegan seda 7 år tillbaka. Tror att vårt bemötande måste ses över även mot veganer som väljer att ta avstånd från politik, andra ideologier, veganska klädkoder m.m. Välkomnas olika typer av veganer, visar vi öppenhet, att vi är insatta och föregår med gott exempel då stannar fler kvar i Djurrättsrlrelser och fler vågar närma sig. Själv har jag valt att jobba hårt och helt själv i Djurrättsfrågor och känner mig nöjd. Har också lyckats varva fler veganer än vad jag trodde.
   Veganism och aktivism är för Djuren inte för att vara ett kompisgäng (bra det också men inte bara) ju fler veganer av olika sort ju fler räddade liv. Bort med prestigen och öppenhet med ett gott bemotande mot alla är mitt tips.

   Svara
 3. Blueby

  Men hallå där, vänta lite nu. Det är väl Aragorn som sjunger i avslutningssången? Han är ju inte ALV! Nu känns hela studien falsifierad.

  Svara
  1. Veganprat

   Haha, sant. Men vi tolkar Sagan om ringen-trilogin som en resa från köttätande till veganism. Aragorn kämpar mot Sauron (sin inre köttätare), besegrar honom, gifter sig med alven Arwen och brister ut i en sång på alviska (blir vegan). 🙂

   Svara
 4. Walder af Vegan AT Facebook

  Some meat eaters had peed on my glasses this morning 😉

  Simsonian anime trigggade snabb läsning till ” Veganer I Porrkulturen ”

  Tack för ännu en timme med mig sitades på nålar
  ” Får jag lyssna på hela innan kött marodörerna försöker komma i min webläsare ”

  Många Veganska Kramar

  Svara
 5. m

  Kollade precis på Fröken Sverige, tyckte inte att det var särskilt provocerande hur veganer framstår. De tar väl upp förvirringen som hör till tonåren ganska väl, tyckte inte att det kändes så anti-veganskt.
  Däremot ska Lisa Aschan sagt i samband med Apflickorna ha sagt något i still med att hon älskar djur: att äta dem, klä mig i dem och ha dem på mina filmer.. Så allt hon gör borde såklart bojkottas!

  Svara
  1. Walder af Vegan AT Facebook

   Liksom nämde dom I fröken Svergie , hur svårt det , är att få tag på veganskt smink för en newbiee ?

   eller en brask lapp typ ’alla tävlandes utsende har förbättras med animaliska produkter men att det finns veganskta alternativ oxå’ tror inte det , fast har ju inte sätt programet heller

   Svara
 6. Lii-Hanna

  Hej! Har lyssnat på er podd sedan den startade. Månadens höjdpunkt är såklart dagen då den släpps 😉 Tänkte bara flika in med tips på en annan svensk film som har med veganism: Hannah med H. Där det framställs mer positivt men har såklart flaws den med. Kolla in den!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.