#44 Djurens förintelse, del 2

I den andra delen om Djurens förintelse fortsätter intervjun med Henrik Wig och Pelle Strindlund. Vi pratar bland annat om vilka psykologiska mekanismer som får helt vanliga människor att delta i förtryck, internalisering av förtryck, Hitlers förkärlek för vegetarisk mat och motstånd.

Play
Länkar

Skaffa Djurens förintelse
Hemsida för Djurens förintelse
Henrik Wigs föredrag om boken på Vegomässan 2016

12 reflektioner på #44 Djurens förintelse, del 2

 1. Martin Smedjeback

  Väldigt bra intervju! En sak som bara vidrörs lite grann i boken och intervjun är vad denna parallell säger om djurrättsrörelsens strategi. Jag tror att många lätt tänker att om det behövdes en (enorm) krigsinsats för att stoppa nazismen på 40-talet så behövs en våldsinsats eller åtminstone mycket hårdare tag än idag mot djurförtryckare också. Detta tror jag i stor del bygger på att vi inte känner till ickevåldsmetoden tillräckligt väl och vilken kraft den kan ha. Dessutom är represalierna mot oppositionen när det gäller nazismen på 40-talet och dagens djurförtryck väldigt olik. Det räckte att man delade ut flygblad mot Hitler för att det skulle leda till en snabb avrättning. Så är det knappast för djurrättsaktivister, i alla fall inte när vi pratar svenska förhållanden. När det gäller strategi kan vi lära oss från en bok som Spräng bojorna av Adam Hoschild som beskriver kampen mot slavhandeln i Storbrittanien – där behövdes inget krig för att stoppa detta utbredda förtryck. Oavsett så håller jag definitivt med om att boken ger oss en välbehövlig knuff i att göra mer och mer (ickevåldsligt) radikala aktioner för att det pågående förtrycket ska stoppas så snabbt som möjligt.

  Svara
 2. zWsXe AccedeToVegan

  Älskar Start Jingeln , blir det ett återkommande tema med exslusiva Varianter på intro och outro på varje avsnitt 😀

  Svara
 3. zWsXe AccedeToVegan

  Kannon Bra Dubbel avsnitt , Har ni nåt media bolag som klipper och marknadsför till sr.se/p1 etc. , vet att ett antal närradio stationer som gärna skulle vilja sända vidare detta över FM bandet , oklippt eller nerkortade avsnitt om dom bara visste att ni finns och hur dom kommer i kontakt med er.
  Kommer genast sprida detta till den fn. enda som jag vet som sänder närradio ,, över göteborg 😉

  Svara
 4. Sanna

  Andra avsnittet av Djurens förintelse var minst lika bra! Och väldigt lärorikt. Efter förra avsnittet beställde jag boken och nu har jag fått den. Nu ska jag läsa!

  Svara
 5. Johan Franzon

  Väldigt bra intervju! Och väldigt bra bok. Mycket imponerad av författarna. Vilket enormt projekt de har lyckats ro i hamn. Instämmer i programledarnas förhoppning att boken ska väcka debatt även utanför djurrättskretsen.

  Svara
 6. Walder Af Vegan

  Har Lagt upp Båda avsnitten på min Youtube kanal med dator grafik om ni har vänner som måste ha nåt och titta på för att lyssna så länge

  Länk 🙁

  Googla bara AccedeToVegan Vegan Drivers så kommer din isp och youtube komma med ca 300 förslag 😉

  Svara
 7. Angelo Tapia

  Väldigt bra avsnitt kring boken. I början var jag skeptisk till att boken gjordes då ansåg att den inte behövdes och att den skulle kunna göra mer skada än nytta ur en strategi synpunkt. Nu efteråt så är jag mer öppen för att boken skrevs och kommer kanske också läsa den. Tack för att ni gjorde avsnitten. 🙂

  Svara
 8. Frida

  Tack för en jättebra pod!! Jag skulle också vilja bidra med ytterligare lite hopp. På tal om SLU. Jag, vegan, ska till hösten läsa till mark och växt agronom på SLU, djurböndernas starkaste och mest ”vetenskapliga” fäste. Då ska det infiltreras, jag ska bråka som fan! Jag tror faktiskt att det börjar ske förändring inom jord- och lantbruk.

  Svara
  1. tova

   Hej! Jag är också vegan och vill studera mark och växtagronom! Kul att se en till vegan hitta till den kretsen, med kunskap kan man förändra mest tror jag

   Svara
   1. Hanna

    Superbra poddavsnitt! Jag studerar för närvarande på SLU till landsbygdsutvecklings agronom och när jag läste en av dom obligatoriska agronomgemensamma kurserna anemalieproduktion började min resa till att bli vegan. Stod inte ut med sättet dom förminskade djuren till produktionsenheter och förstod förens då hur många sanningar med modifikation allmänheten får höra om livsmedelsproduktionen. Jättebra att du kommer dit och utmanar köttnormen på SLU, behövs verkligen inom mark växt, ekonomi och djurskötare! Vet bara om mig som vegan, men finns många vegetarianer på lark och landis.Välkommen!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.