#31 Gränsdragningar

Kan en vegan äta honung, köpa begagnade skinnskor eller använda animalisk tvål på en offentlig toalett? Vi botaniserar i veganismens utmarker. Det blir också en intervju med skaparen av bildbloggen Vegandesign och en rapport från den internationella djurrättskonferensen i Luxemburg. Dessutom rullar vi igång en ny programpunkt.

Play
Länkar

SVTs vegetariska tv-program utan ägg och mjölk
Morrissey kommer ut som vegan
Vegandesign
Föredrag från IARC i Luxemburg
IARC:s hemsida

7 reflektioner på #31 Gränsdragningar

 1. Pingback: Vegandesign - Helen Alfvegren

 2. Simon Rosén

  Jag förstår inte hur det är specisistisk att titta på djur eller dela in dem i kategorier. Om vi dödar dem eller plågar dem är det ju dumt, men att forska på djur i allmänhet ser jag inte det förtryckande i.

  Svara
  1. Emil Wall

   @Simon, rasbiologi på människor då, är det inte heller förtryckande? Det är lätt att tänka att forskning har ett egenvärde och inte kan kritiseras om den utförs enligt vetenskapliga principer, men den kan ju ändå vara oetisk. För att vi ska kunna avgöra vad som är plågsamt för ett djur så krävs att vi tar tolkningsföreträde, just därför blir det en gränsdragning som folk kan välja att tänka olika om, tänker jag.

   Svara
  2. zWsXe

   Alla forskning har en en inkomst/bidragsgivare och en planerat säljbart/omsättningsbart resultat. Tänk om ex vis fd AF entrepanader plokade ut så mkt pengar per individ som möjligt per förnedrings cykel , evolutionen gjorde att forsknings resultaten vart osälj bara men röda lagaet vann men pengarna var ju förbrukade och individerna som det forskades på lärde sig 😉
   ETT djur är en INDIVID !
   Ha en bra höst nu grabbarna , på Kommentars fabrikerna 😉 // ZWXSE

   Svara
 3. Anonym

  Gillar er podd sjukt mycket! Jag började lyssna på er podd i somras och gick då från att vara vegeterian till vegan! Eller ”vegan” har råkat fuska lite… T.ex. Flora smör. Hade ingen aning om att de inte var helt veganskt, har haft några andra sånna där insidenter, pasta, bröd t.ex. Jag har läst på en del men skulle vara grymt om ni kunde snacka om produkter lite nästa avsnitt/ge tips om vart man kan läsa om de.
  Puss&kram skumbanan

  Svara
 4. Lina

  Hej Veganprat! Jag blir så sjukt inspirerad av er. Har strecklyssnat på er podd sedan några veckor tillbaka. Nu har jag gått från att äta kött till en helt vegansk kost. Det är mycket att lära sig och man möter många motgångar såhär i början.. Men när jag lyssnar på er kommer jag ihåg varför jag väljer att avstå från denna djurindustri. Vill tacka för denna inspirerande podd och att ni vågar ställa dessa svåra frågor om allt som sker i vardagen. TACK!
  Kram Lina

  Svara
 5. Carolina

  Kan ni länka till dom knasiga speciesistiska ungdomarnas pod som ni nämnde i avsnittet? Skulle gärna vilja höra vilka fler argument dom har för sin ”kamp” mot brotten mot människovärdet ;D

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.