#12 Veganisera mera

Hur når vi ut med veganbudskapet? Vi uppmärksammar tre initiativ för att öka medvetenheten om veganism: en film, en föreläsning och en utmaning. Men först pratar vi om Vegoforum, Israel och ännu en ny veganpodd.

Play
Länkar
Ramin och Joel spelar signaturmelodin på Youtube
Vegoforums hemsida
Artikel om veganboomen i Israel
Podden ”Sa du vegan?” finns på Facebook, Itunes och Soundcloud
Hemsida för Speciesism – The Movie
Daniel Dunér från Djurens rätt föreläser om veganism
Djurrättsalliansens stora veganutmaning

27 reflektioner på #12 Veganisera mera

 1. Pingback: Nytt avsnitt av Veganprat! | Helen Alfvegren

 2. Kaisa

  Fantastiskt avsnitt!
  Och apropå kaffeproblemet: jag använder Alpro soya – fungerar utmärkt och skär sig inte. Hett tips!

  Svara
 3. Johan

  Här är länkar till Vegoforum på ABF-play:

  http://www.abfplay.se/Video/Player/2413 (Köttindustrin och hållbar utveckling)
  http://www.abfplay.se/Video/Player/2414 (Från vegetarian till vegan: hur, vad, varför?)
  http://www.abfplay.se/Video/Player/2416 (Politikerdebatt: köttfrågan i valet 2014)
  http://www.abfplay.se/Video/Player/2425 (Den svenska djurhållningen)
  http://www.abfplay.se/Video/Player/2422 (Hälsa, träning och vegokost)
  http://www.abfplay.se/Video/Player/2418 (Människa-djurrelationer: en maktanalys)
  http://www.abfplay.se/Video/Player/2424 (Paneldiskussion om odlat kött)

  Det ska vara alla föreläsningar som ligger upp från Vegoforum.

  Svara
 4. Nic

  Tack för att ni hjälpte mig på traven in i vegovärlden. Känner inga veganer! Bara negativa köttisar. Därför är det så härligt att eran pod finns, så att jag kan tanka inspiration och få ett behövligt stöd ibland. Tack!

  Svara
 5. Alexander Eriksson

  Er podcast är fantastisk och ni är grymma. Kul med intervjun från den stora veganutmaningen. Timmen som var bara flög förbi. Personer som är blandkostare borde lyssna på er och få upp ögonen för veganism. Kaffeproblemet har jag aldrig stött på då jag har druckit kaffer svart så länge jag har druckit kaffe. Tack för att ni gör denna podcast 🙂

  Svara
 6. Isabel

  Hej kära veganvänner!
  När ni snacka film började jag tänka på detta med hur veganer porträtteras i filmer. Känns alltid som ifall någon är vegan i en film så är de skitjobbiga och blir bara normala när de börjar äta kött igen (vilket nästan alltid sker). Tycker det är så sjukt tråkigt och bidrar starkt till den negativa synen av veganer. Ganska konstigt också med tanke på hur pass många skådisar är veganer. Hur känner ni? Kanske finns det filmer jag missat med sjukt coola veganer?

  Svara
  1. Veganprat Inläggsförfattare

   Vi har faktiskt funderat på att göra ett avsnitt om hur veganer porträtteras i filmer och böcker. Så det var kul att läsa din kommentar. Har du (eller någon annan) några bra exempel på filmer eller tv-serier där veganer framställs negativt?

   Svara
   1. Ramin

    Vilken fin grej med introt, tack! <3

    Jag vet att det finns nagot How I Met Your Mother-avsnitt dar nagon har nagon slaktning eller partner som ar vegan, och att Ted (tror jag? Den som det handlar om) nar de har gjort slut/brutit kontakten sager nagot i stil med "Ahh, that weird vegan, fish have feelings bohooo".

    Hitta Nemo har ju de veganska hajarna! Lisa i Simpsons ar val vegetarian och blir senare vegan, eller hur ar det?
    Klassikern ar Mitt stora feta grekiska brollop nar Ian Miller ar vegetarian och ska halsa pa den grekiska familjen pa fest, och det kommer fram att hen ar vegan, varpa slaktingen svarar "You dont eat no meat?!….. Its ok, I make lamb!"
    Har for mig att aven Sharks tale hade nagon vegansk haj, men vet inte…

    Cell Gron-boken har ju den varsta nidbilden av en vegan nagonsin!

    Grymt avsnitt annars! <3

    Svara
     1. Veganprat Inläggsförfattare

      Nja, vi vill gärna ha exempel på positiva veganporträtt också. Tack för tipsen! Ska kolla upp hajarna i Hitta Nemo.

   2. Isabel

    Vad kul att ni funderat på ett helt avsnitt! Blir säkert awesome 😀 Det var svårt att komma på konkreta exempel men ska försöka tänka på det. Här här iaf några exempel jag kommer på just nu:

    Notting Hill: Länge sen jag såg filmen men har för mig att Hugh Grants karaktär dejtar först en vegetarian sen en vegan sen en fruktarian eller nåt liknande och att det ska symbolisera hur han blir mer och mer knäpp i val av dejter.

    Looking: Ny tv-serie om homosexuella män och deras relationer. En av männen är vegetarian men blir bjuden på kött av ett ragg och äter det ändå (??!!!) Helt sjukt tyckte jag iaf.. Som om så fort man fattar tycke för någon försvinner alla moraliska och etiska principer?

    Wanderlust: Film med Jennifer Aniston och Paul Rudd som spelar ett par från stan som av någon anledning hamnar på ett ”hippie reservat” där alla är veganer. Nån gång mitt i filmen drar Jennifer Aniston till närmaste hak och beställer massa kött, det tråkiga är att hon där möter en av grundarna som sitter och mumsar på bacon. Han säger att kött måste man ha ibland eller nåt i den stilen. Han går helt emot sin egna filosofi (förmodligen för att lätta tittarnas hjärtan eller nåt ”titta t o m hippie-ledare måste äta kött”).

    The Help: Ej vegan med i filmen men jag hörde i en intervju att Jessica Chastain (vegan) hinkade micrad sojaglass för att gå upp i vikt och att kycklingklubborna hon åt i filmen ej var animaliska utan skapade helt från grund av typ sojakött eller nåt så att hon kunde äta dem. Vet ej vad jag tycker om detta, men var kul att höra att inga kycklingar behövde dö iaf.

    Ja det var det jag kom på just nu men finns otaliga kommentarer i filmer som nedvärderar vegan/vegetarianer men känns som det finns i typ alla filmer/tv-serier så jag kommer ej på något bra exempel..

    Svara
    1. Isabel

     Glömde nämna att min brorsa visade mig ett South Park avsnitt där ungarna besöker en farm och helt plötsligt blir militanta veganer och bryter sig in och släpar med sig typ 15 kalvar till en av pojkarnas rum. De vägrar komma ut men käkar glatt hamburgare (eller bacon eller nåt jag minns ej specifikt) som en av mammorna skickar in i deras rum som proviant. Bra bild av hur man bara bryr sig om de djur man har framför näsan (i vanliga fall husdjur).

     Svara
     1. Pappa

      Ja just! Sen så har vi även avsnittet ’Vote or Die!’ där Stan blir satt i exil och hamnar hos en grupp minst sagt suspekta veganer…

 7. Vegan

  About a boy är en ny serie. Två av huvudkaraktärerna är veganer. Jag stör mig på hur de framställer dem i början speciellt.

  Svara
 8. Isabel

  Mer:

  I Friends är Phoebe vegetarian men när hon blir gravid med trillingar börjar hon”crave meat” då erbjuder sig Joey att bli vegetarian tills hon fött barnen, det är något bra men blir ändå irriterad på detta, som om man inte klarar av en graviditet utan att äta kött?

  I Six Feet Under tror jag att Lisa är vegan men var länge sen jag såg serien.. Var själv inte vegan då heller så då uppmärksammar man det inte på samma sätt..

  I Your sisters sister är en av systrarna vegan och detta skämtas det om i filmen där man tex gör en tävling om vilka som är de godaste pannkakorna, de ”vanliga” eller de veganska. Självklart vinner de vanliga.. Plus att vegan-systern är desperat, ensam och försöker bli med barn med första bästa sperma. Typisk vegan-karaktär (helknäpp).

  Svara
 9. Noorimaru

  Hej och tack för ett bra program!
  Jag har en fråga, är det så att era barn också är veganer? Har för mig att det nämndes på något avsnitt? Om nej, varför inte? Kan ni inte ha ett program om detta ämne, det vore jätteintressant!

  Svara
  1. Veganprat Inläggsförfattare

   Ja, det stämmer. Både jag och Sara har barn som vi ger veganmat. Vi har också tänkt att vi ska göra ett avsnitt om att vara vegan och att ha barn. Problemet är bara att det är så många ämnen som är intressanta. Men vi kommer definitivt att prata om veganbarn så småningom. /Staffan

   Svara
 10. Sara VEGANPRAT

  Nja, Staffan. Vi ger dom vegankäk, men frågan var ju om de är veganer. Och det är dom ju (tyvärr) inte. Mina barns pappa är inte vegan och vill ge barnen vad han äter. Typ samma visa för Staffan. Fett drygt, men det är inte mycket att göra.

  Svara
 11. Johan

  Inga av föreläsningarna finns kvar 🙁 Jag skulle jättegärna se dom. Vet ni om dom går att hitta någon annan stans?

  Svara
  1. Veganprat Inläggsförfattare

   ABF verkar ha byggt om hemsidan så vissa länkar fungerar inte. Men om du går in på http://www.abfplay.se söker på föreläsningens titel eller föreläsarens namn så fungerar det.

   Svara
 12. Elin

  The Happy Poet är lite av en vegan-feelgoodfilm. En kille (som egentligen är poet fast inte har skrivit något på länge) startar egen firma med affärsidén att ta över en f d korvvagn och börja sälja veganmackor i parken. Han möts förstås av många skeptiska frågor från folk som helst vill ha korv, men det blir till slut en framgångssaga. Jag blev väldigt sugen på matiga mackor av att se filmen. Och glad att filmen gjorts, även om den inte är ett mästerverk. Lågmäld, mysig med ett bra budskap. (Dock typiskt amerikanskt upplägg där tönten i slutänden blir lyckad och otöntig = går tydligen inte att lyckas som lite tafatt och töntig.)

  Svara
 13. Fredrika

  Hej jag vill jättegärna skicka föredraget om steget från vegetarian till vegan och den länken verkar inte funka längre. Finns det någon annanstans?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.